Kapur atau cunam (kapur mati) berwarna putih likat seperti kerim yang dihasilkan dari cengkerang siput laut yang telah dibakar. Hasil dari debu cengkerang tersebut perlu dicampurkan air supaya memudahkan lagi untuk disapukan keatas daun sirih bila diperlukan.
Terdapat juga beberapa jenis kapur yang tidak sesuai digunakan untuk makan sirih diantaranya untuk pengikat yang telah digunakan dalam perusahaan binaan bangunan sejak zaman dahulu.
![]() Kapur Sirih | Kapur boleh didapati dengan membakar batu kapur (Kalsium karbonat CaCO3). Apabila dibakar dengan suhu tertentu ia mengeluarkan gas yang dipanggil karbon diaksida (CO2) dan menjadi kalsium oksida (CaO). Kalsium oksida ini kemudiannya dicampur dengan sedikit air yang menyebabkan ia mencerap dan mengembang disamping menghasilkan haba serta menjadi serbuk kapur yang dikenal sebagai kalsium hidroksida (Ca(OH2). |
Proses ini dinamakan tindakan air (slaking) dan serbuk kapur dikenal sebagai kapur terhidrat. Serbuk kapur akan menjadi cair iaitu dempul kapur jika campuran airnya berlebihan. Serbuk kapur jika dibiar lama, kandungan airnya akan hilang dan bertindakbalas dengan karbon dioksida daripada udara menjadikan kalsium karbonat semula.
Berdasar kepada sifat ini, kapur digunakan dalam bancuhan mortar untuk mengikat batu bata, melepa dan mengecat. Terdapat tiga jenis kapur yang sesuai digunakan dalam perusahaan pembinaan iaitu kapur hidraulik, kapur bukan hidraulik dan kapur putih.
Kapur Sirih | Kapur Sirih | Sepalit Kapur | Ramuan Bersirih |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan